Mei 2012
Stilstaan, ontmoeting, vernieuwing en like de fabriek op Facebook!
De website van de fabriek heeft even stil gestaan, maar de fabriek zelf niet. Intussen heeft zij de laatste maanden samen met Malou de Roy van Zuydewijn Amsterdam- Noord doorgefietst op zoek naar bijzondere Noorderlingen in opdracht van de Noorderparkkamer. En dit leverde veel bijzondere ontmoetingen op! Daarnaast hebben kinderen van de Witte Olifant uit Amsterdam-Centrum met boeken gebouwd, verborgen verhalen gezocht in boeken en boekmobiles gemaakt. In juni start een nieuw project in Amsterdam- Noord, later meer daarover. De fabriek is bezig met het ontwerpen en maken van een nieuwe website, zodoende is hier minder informatie te vinden. Like de fabriek op Facebook en blijf op de hoogte!
november 2011
Unlocking children's creativity & Manifeest der Geluksmomentjes

Handboek kunsteducatie "Unlocking children's creativity"

Tijdens een internationale conferentie op 6 oktober 2011 is het eerste exemplaar van het handboek "Artists in Creative Education, unlocking children's creativity" gepresenteerd.
Dit handboek is gemaakt voor kunstenaars die in de kunsteducatie werken of willen werken.

Gedurende 18 maanden heeft de fabriek als 1 van de 25 kunstenaars uit 25 Europese landen meegewerkt aan de inhoud van de gids door het ontwikkelen en uitvoeren van een eigen project "Manifeest der Geluksmomentjes", een uitwisseling met dansen/ theatermaken Daniela Heissl uit Oostenrijk en het samenkomen van alle 25 kunstenaars tijdens een projectweek in Amsterdam.

De gids is te downloaden op www.artistsincreativeeducation.com

Manifeest der Geluksmomentjes

ihkv het project Artists in Creative Education deden kinderen van de Botteloef Amsterdam samen met de fabriek onderzoek naar het thema geluk. Zij ervoeren hoe ze blijdschap door kunnen geven door blijdschapsdoosjes te ruilen met kinderen uit Indonesie en door bedankbrieven te sturen met als inhoud een gesproken bericht te vinden op geluksmomentje.nl

In dit project leren kinderen oa iets weg te geven, blijdschap te ervaren door iets voor een ander te doen en een inspiratiebron voor anderen te zijn. Reactie van een juf: "De kinderen hebben geleerd dat geluk niet vasthangt aan materialistische dingen".

Alle uitkomsten zijn te vinden op www.geluksmomentje.nl
Laat je inspireren, doe een opdracht en geef blijdschap door!

In de eerste editie van Cultuurpleinmagazine is een artikel te lezen over de handleiding, de uitwisseling en het project "Manifeest der Geluksmomentjes". Klik hier voor het hele artikel.
september 2011
Filosoferen en Community Arts Learning Lab!
In september filosofeerde de fabriek erop los met kinderen uit Utrecht nav de voorstelling HUIS van jeugd- muziek theater het Filiaal. Herinneringen werden uit de kast gehaald en zintuigen werden besnuffeld. Hoe herinner je je eigenlijk iets? En hoe zou het zijn als we geen herinneringen hadden?

Ook is de fabriek gestart met de kersverse eenjarige opleiding "Community Arts Learning Lab". CALL biedt verdieping op het gebied van de artistieke en sociale aspecten van Community Arts, culturrparticipatie, cultureel ondernemen, theorie en praktijk. Zie voor meer info hier.
juli 2011
Noordjes Animal Farm in de Tolhuistuin deze zomer!

De fabriek is door Noordjes Kinderkunst uitgenodigd de inhoud van het zomerprogramma Noordjes Animal Farm te ontwikkelen. Op zondag 24 & 31 juli, 7, 14, 21 & 28 augustus kunnen kinderen van 4 tot 12 jaar deelnemen aan een gratis inloopatelier van 13.00 tot 17.00. Ook zijn er van 13.30 tot 15.00 en van 15.30 tot 17.00 speciale workshops voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

De workshops dragen bij aan een grote kunstinstallatie: Noordjes Animal Farm.
De installatie start met een kleine schuur met een nest op het dak, een vreemd wandelend beestje en een plattegrond van de ondergrondse dierenwereld met legenda.

De installatie is gemaakt door Jan Jongejans www.jongejansdecorbouw.nl en Geert Jonkers www.audiomachinist.com

Zie het volledige programma op de site van Noordjes Kinderkunst en wees welkom in de Tolhuistuin!

juni 2011
Vliegeren en bakkeleien

Juni maakt ruimte voor nieuwe ontdekkingen en ontmoetingen. Op 19 juni zal een vliegerfeest
plaats vinden in Amsterdam- Noord, georganiseerd door Noordjes Kinderkunst. Ook zal er flink
wat gefilosofeerd, gebakkeleid en geemmerd worden over herinneringen tijdens workshops van
jeugd- muziektheater het Filiaal omtrent hun laatste voorstelling HUIS.

mei 2011
VVV, ofwel Vreemde Voorwerpen Visserij, Geindag, HKU lezing & op z'n kopjes

In mei was het tijd voor Gein en de VVV (Vreemde Voorwerpen Visserij)! VVV Ooijzooi (samenwerking van Vondstenfabriek met Boterham met kunst) werkte 3 ochtenden en middagen in een melkschuur aan rivier Gein met 2 klassen uit Abcoude en Amsterdam Zuid- Oost. Op 28 mei werden de eindwerken tijdens de Geindag tentoongesteld. De Vreemde Voorwerpen Visserij houdt er vreemde voorwerpen op na en er gaan vele sterke verhalen de ronde, die misschien wel, of misschien ook niet, waar zijn. De sterke verhalen, vreemde voorwerpen en sterke vreemde drank werd in onze Opviskraam en aan de grote hengels getoond. Op de achtergrond (eerder op de voorgrond) klonk de vreemde Vis en Vangrap, gemaakt en gerapt door de kinderen zelf! Zie www.ooijzooi.nl voor meer info! De VVV werd tevens trots gepresenteerd tijdens 2 lezingen onmtrent kunsteducatie voor HKU studenten.

Intussen sneuvelden er ook nog enkele kopjes en schotels tijdens de workshop "Op z'n kopjes" ism Marcelle Hilgers (Boterham met kunst) bij blinde en slechtzienden onderwijs Bartimeus. Kinderen van diverse leeftijden bouwden de meest bizarre bouwwerken met allerhande servies.

maart/ april 2011
Indonesie en het Manifeest der geluksmomentjes

De Indonesietrip was erg bijzonder, eveneens als lesgeven op een Indonesische school op het eiland Flores, in het plaatje Ruteng. Helaas beheersen wij het Indonesisch niet goed en konden we niet zelf met de kinderen communiceren. De doosjes van de Nederlandse kinderen werden vol vreugde ontvangen en er werd door 50 kinderen hard gewerkt aan doosjes met blijdschap om mee terug te nemen naar Nederland. De kinderen daar hadden veel minder materialen, zo was er maar 1 lijmpot en de meegebrachte stiften werden verdeeld. De kinderen in Nederland waren verrast en stelden onder andere voor de tekening uit de doosjes te verkopen, om het verdiende geld aan de kinderen daar te geven.

Deze doosjes vormden de aftrap voor een project omtrent geluksmomentjes. In dit project onderzoeken kinderen het thema geluk, om zodoende bewuster te worden van gelukkig zijn, geluk delen en geluk doorgeven. Ook bedenken zij hoe je anderen blij kunt maken. Kinderen inspireren volwassenen in het Manifeest der geluksmomentjes. Binnenkort volgt een link naar de website. Dit project is ontwikkeld in het kader van het Europese project "Artists in Creative Education" (zie hieronder) en werd in maart en april op basisschool de Botteloef in Amsterdam Noord uitgevoerd met groep 5a en groep 5b!

Ihkv dit EU-project volgde in mei ook een reisje naar Wenen en Boekarest, om te zien en ervaren hoe kunstenaars daar op scholen werken. Dit was erg inspirerend!

jan 2011
1-1-11!

De Vondstenfabriek wenst u
een passievol 2011 met veel momenten van alledaagse inspiratie en piept er zelf even tussenuit.

De kinderen van de Botteloef hebben doosjes met blijdschap gevuld. Deze gaan mee naar Indonesie om daar aan kinderen te geven. Tot daarna!

 


nov 2010
Artists in creative education, een internationale samenwerking!

Half oktober vond een workshopweek plaats in het kader van een internationaal EU-project. 25 kunstenaars uit 5 landen nemen hieraan deel en ik ben 1 van de 5 gelukkige Nederlandse kunstenaars. In dit project worden standaard richtlijnen opgesteld voor kunst- en educatieprojecten in het basisonderwijs. Alle deelnemende kunstenaars voeren een project uit op een basisschool in de buurt. Er vindt een partnerschap plaats met een van de buitenlandse kunstenaars en ik zal een partnerschap aangaan met Daniela Heissl uit Wenen. Er zal na voltooiing van alle projecten een gids worden gepresenteerd op een conferentie in Brussel eind 2011. Voor meer info zie Creative Culture & Education.

Photo made by Peter Hartman

   

sep 2010
Ijburg verzamelt!

De kinderen van een grote basisschool op Ijburg hebben van alles verzameld in de grote vakantie om daarmee vervolgens met 5 kunstenaars aan de slag te gaan 3 weken achter elkaar! Zo kwam de fabriek 3 vrijdagen langs om met de groepen 1/2, 4, 6 en 7 in een heus atelier te werken met de kinderen. er zijn allerlei bouwsels gemaakt, gekke zinnen verzonnen, memory gemaakt en herinneringen vereeuwigd!

sep 2010

Het Filiaal, miniconcerten en educatief materiaal bij schaduwtheatervoorstelling Mevr. Ophelia

De fabriek heeft enkele uitstapjes gemaakt naar Denemarken, Ijburg, Utrecht, een oude biebbus, een schaduwtheater ea dingen. In augustus mocht zij samen met Jongejans Decorbouw een oude Biebbus inrichten voor Jeugdtheater Het Filiaal. Deze bus is een aantal maal langs Utrechtse scholen gereden om daar kinderen als verrassing een 1 op 1 miniconcert te geven. Dit was erg geslaagd!

   

Ook was de fabriek druk met de samenwerking bij Jeugdtheater het Filiaal om workshops en lesmateriaal te ontwikkelen bij de schaduwtheatervoorstelling Mevr. Ophelia. Het stuk gaat over Mevr. Ophelia haar leven van begin tot eind en nav het educatief materiaal hebben de kinderen informatie over zichzelf verzameld en ingredienten gemaakt om hun eigen verhaal in hun eigen schaduwtheater te kunnen vertellen.
jul 2010
Het Filiaal, vakantie en daarna!

De vakantie breekt aan en de fabriek sluit om rond te fietsen en te mijmeren over al dat langs komt. De machines moeten ook eens in de zo veel tijd stil gelegd worden, willen ze daarna weer optimaal op volle toeren draaien.
Zo voorkomt men oververhittingen en ziet men kleine foutjes over het hoofd.

De fabriek is momenteel in dienst bij jeugd-muziektheater het Filiaal te Utrecht. Hier bedenkt zij samen met de educatie-medewerker het lesmateriaal en workshops bij de voorstelling "mevr. Ophelia". Ook gaat er flink verzameld worden door kinderen op Ijburg en staat er een internationaal samenwerkingsproject op het menu.

Hiernaast zie je de wensplek die voor een bruiloft van vrienden was bedacht!
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


   

jun 2010
Terugblik op het Straatmuseum door het hele land!
Zie hieronder een korte docu over Het Straatmuseum op Oerol 2009 van Teleac/ NOT op leraar24.nl

 

Het Straatmuseum blikt vrolijk terug op een jaar van straatexposities op diverse plekken in Nederland, stad en platteland en zelfs eiland.Na een goede aftrap tijdens Oerol 2009, waar 223 eilandkinderen hun kunstwerken in straten en duinen van Terschelling tentoonstelden, volgde een reeks aan Straatmusea door het hele land. Wijchen, Diepenheim, Zeist, Den Dolder, Gouda en Utrecht passeerden de revue. Op 4 juni werden nog 100 kunstwerken in Amsterdam verspreid door kinderen uit Osdorp, Slotermeer en de Indische buurt.

Het Straatmuseum is een project van De Vondstenfabriek en werd het afgelopen jaar gesteund door landelijke subsidies van VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en SNS Reaalfonds. Het Straatmuseum bedankt deze gulle gevers en ook alle vinders, internetbezoekers, scholen, kinderen en ouders die aan dit project hebben meegewerkt.

mei 2010
Straatmuseum in Gouda centrum en illustratie voor een proefschrift.

In april heeft het Straatmuseum met 60 kinderen van de Casimirschool in Gouda het centrum van Gouda opgevrolijkt met schilderijen. Al deze schilderijen zijn te zien op straatmuseum.nl In het AD, de krant van Gouda en de Goudsche post werd daarover geschreven. Het Jeugdjournaal belde, maar het lukte niet langs te komen. Wieweet de volgende keer. voor Het Z-magine (daklozenkrant) schreef een stukje over de Vondstenfabriek. Oja, niet onbelangrijk is het feit dat de fabriek in een atelier is getrokken. Dit atelier is gevestigd op de oude NDSM~ werf, waar oude fabrieken worden gebruikt als broedplaats voor honderden kunstenaars. Jippie! Verder was de Vondstenfabriek druk in de weer want zij had de eer om een coverillustratie te maken voor een proefschrift van Annika Smits (Sociale wetenschappen).

maa 2010
Straatmusea en nog eens straatmusea en ook nog een beetje jutterij

Een reeks aan Straatmusea kwamen voorbij, in Diepenheim exposeerden 50 kinderen op straat en in Den Dolder en Zeist 30 kinderen. In De TWentsche Courant Tubantia was een stuk te lezen over het Straatmuseum. Deze fanatieke journalist maakte ook een filmpje die op het internet rondzwerft. Eind maart heeft Ooijzooi de Waal leeggejut het docententeam van basisschool de Muze. Met het gejutte materiaal is een hoogwatermusea gebouwd. Bijzondere vondsten werden op sterk water gezet en er deden veel sterke verhalen de ronde.

feb 2010
Amsterdam en een reeks aan Straatmusea in het vooruitzicht!

Het Straatmuseum exposeerde in Wijchen in december 2009. Schilderijen worden overal in Nederland aangetroffen, zie www.straatmuseum.nl voor meer! Vanaf maart zal het Straatmuseum in de straten van Diepenheim, Zeist- west, Den Dolder, Gouda exposeren, met als eindklapper verschillende scholen in Amsterdam. Ooijzooi zal eind maart terugkeren met een workshop in de kunstwerkplaats en zo nog meer! Klik op onderstaand plaatje om een pdf van het artikel in de Gelderlander te lezen over het Straatmueum in Wijchen!

nov 2009
Uitgejut en op naar het nieuwe jaar!

Ooijzooi zette de tafels op zijn kop in Oosterhout tijdens het kinderboekenweekfestijn. Het thema "aan tafel" werd dmv bizarre dialogen onder de loep genomen en in 1 middag maakten de groepen 7 dialogen en collages. Intussen moest de fabriek weer wat bijscholing doen. Nieuwe technologieën moeten ook aan bod komen, zoals persberichten schrijven. Wat we stiekem niet hebben verteld is dat het Straatmuseum afgelopen donderdag een tentoonstelling heeft gehad in de straten rondom basisschool de Speelhoeve in Wijchen. Kijk op Straatmuseum.nl voor de nieuwste aanwinsten in de collectie. De Gelderlander kwam kijken en een artikel volgt snel op de website! Het Straatmuseum maakt zich overigens op voor een aantal exposities in oa Gouda en Diepenheim in 2010. Houd de website in de gaten. December staat in het teken van voorbereidingen, feestdagen, inpakken, ontwerpklusjes, fabrieksuitbreidingen naar Amsterdam en een sluiting van het filiaal in Nijmegen.

Sep 2009
Jutten jutten en nog eens jutten!

Ooijzooi zal 20 september van 1400 tot 1700 het strand leegjutten tijdens Festival de Oversteek! Kom allen naar het waalstrandje bij de Sprok bij Bemmel/ Nijmegen en jut mee. Aan het einde van de dag zal een heus monument uit de zee zijn ontstaan!


Ook jutte Ooijzooi zich suf tijdens festival de Kunstsprong, dat eind augustus in Oosterhout plaatsvond. Op de Ooijzooi-site kun je zien hoe de kinderen samen met Marcelle en de fabriek hebben gejut en een aangespoeld museum hebben gemaakt. We hebben een echte Middeleeuwse schoen gevonden en naast vliegtuigen en pistolen heeft Rinke bijvoorbeeld een Doorheenprater ontworpen!


Juli 2009
Geslaagd Straatmuseum op Oerol en verder.....

Ooijzooi jutte zich suf tijdens festival de Oversteek en zal 20 september het Waalstrand bij de Sprok leegjutten voor een nieuw aangespeold

De fabriek blikt terug op een geslaagde Straatmuseumexpositie die plaatsvond tijdens het Oerolfestival op Terschelling. Wel 223 jonge eilandkunstenaars exposeerden hun kunstwerken in weilanden, duinen en bermen. Oerolbezoekers verplaatsten de schilderijen fanatiek en reageerden massaal, er kwamen ruim 700 reacties. De fabriek is tevreden en dankt de mensen voor hun reacties, ontroering en enthousiasme!
Klik op het plaatje om naar www.straatmuseum.nl te gaan. Hier kun je schilderijen en foto's bekijken, brieven en reacties lezen!

De zomervakantie breekt aan en de scholen sluiten hun deuren. De fabriek draait zachtjes op de achtergrond door. Ooijzooi rommelt ook verder en zal eind augustus op festival de Kunstsprong gejutte bouwsels aan het waalstrand in Oosterhout maken met kinderen. 20 september slaat het jutvirus weer toe op festival de Oversteek. Later meer!

Ook wordt de Droomwerkplaats na het succes in 2008 herhaald in september 2009! Dit is een Helemaal-Filiaal workshop bij de superleuke voorstelling "De oceaanvlucht van kapitein Lindbergh!" van Jeugdmuziektheater Het Filiaal Utrecht, komt allen!!!

Verder zijn er nog enkele dingen in aantocht zoals tafelkleden, kinderboekenweek, kindermuseumnacht Utrecht, Zeist, fietstochten, appelbomen, wellicht Nicaragua, het getal 30, naar de tandarts, veel Straatmuseum, geluksmomentjes.... en 1001 andere gedachten.

Juni 2009
Het Straatmuseum verrast Oerolpubliek met kinderkunstwerken


Klik op het plaatje voor het hele persbericht!

Mei 2009

Vormgeving van 2 doosjes voor Het Filiaal bij schaduwtheater "Mevr.ophelia"


De fabriek heeft 2 doosje ontworpen die in elkaar passen voor jeugd muziektheater Het Filiaal uit Utrecht. De voorstelling Mevr. Ophelia vertelt over mevr. Ophelia en de schaduwen die zij verzamelt. Wat ze er verder mee doet? Kom maar langs! (klik op doosjes voor groter!)

Mei 2009

Straatmuseumvoorbereidingen voor Oerol, vormgeving Het Filiaal bij "mevr.ophelia" en geboortekaartje

Live vanaf Terschelling, Midsland! De fabriek maakt zich op voor Oerol en geeft dagelijks les om met meer dan 200 kinderen schilderijen te maken voor Het Straatmuseum. Deze schilderijen zijn tijdens Oerol van 12 t/m 21 juni te zien op het eiland, dus kom dat zien! Oja, oja, vrijdag komt een camjo filmen tijdens de les voor leraar24.nl (Dankzij Jam v/d Aa)! Ook spannend, U hoort nog.

Na de workshop Tijd voor het Filiaal, was het tijd voor de vormgeving van lesmateriaal bij voorstelling "Mevr. Ophelia" van Het Filiaal. Gauw te zien op deze pagina. tegelijkertijd werd een babytje geboren en het was oppassen geblazen dat de vormgeving niet door elkaar heen zou gaan lopen ("mevr. Finn" en Ophelia geboren!)

De komende maand zal in teken staan van Oerol, Straatmuseum, Ooijzooi, zon en nieuwe spinsels. Ook gaat de fabriek een pinksterweekend lang kunstjes doen in Bemmel!

PS: Heb je wel eens een lange lilliputter gezien of wil je weten hoe een optische illusie eruit ziet. Ben je benieuwd wat er met de Lutine is gebeurd of hoe het verhaal van Jouk Haan gaat? kom naar Oerol en houd straatmuseum.nl in de gaten!

Feb 2009
Tijd voor tijd en filosoferen over tijd!De Vondstenfabriek ontwikkelde een workshop over tijd en gaf deze tweemaal samen met kinderfilosofe Marja van Rossum voor de voorstelling Momo en de tijdspaarders van muziektheater Het Filiaal Utrecht. Ook gaf de fabriek deze workshop op scholen in Utrecht. Er werd veel gefilosofeerd over tijd, het geheim van tijd en waar de tijd blijft als we de klok terugzetten. Reacties: "De tijd is alles, maar niks voor mij", "Ik vind het heel bijzonder er zo over te praten maar wil wel weten wat het is", "tijd, tijd, tijd, het duizelt mij", "Hoe weten we nou zeker hoe lang een seconde duurt. een of eeeeeeen", "Grote mensen hebben meer tijd om tv te kijken. Als de kinderen op school zitten, als ze eerder naar bed gaan, als kinderen tv kijken kunnen de grote mensen ook meekijken", "
In je slaap ga je groeien en dan merk je de volgende dag dat je een beetje groter bent", "Er is altijd tijd voor nodig om te groeien.Als je een heel klein stukje hebt, moet je wel een uur wachten voordat je nog een stukje hebt". En zo kunnen we nog uren citeren!

ps: auto was leif, maar nu begraven, snik....


Jan 2009
Leuke nieuwtjes over de Droomwerkplaats, Het Filiaal en Broeden

Straatmuseum staat op Oerol!!!! oleeeeeeeeeeeeee, binnenkort meer!

en heee psssst......Het goede nieuws is dat jeugd-en muziek theater het Filiaal uit Utrecht De droomwerkplaats (ontwikkeld ism de Vondstenfabriek) gaat herhalen in september 2009 na het succes in 2008! De fabriek zit stiekem een beetje trots te zijn in machinekamer 12B.
Ook mag de fabriek een workshop ontwikkelen bij de nieuwe voorstelling Momo en de tijdspaarders. Nog een ander goed nieuwtje is dat de Vondstenfabriek een weekje gaat broeden in de broedplaats in Nes, Friesland. Samen met Marcelle Hilgers worden nieuwe Ooijzooiplannetjes gesmeden. Je hoort nog!
Ps: De fabriek wenst u natuurlijk ook een heel fijn 2009 en was zelf in warme oorden dit nieuwjaar, Nicaragua!

Jan 2009
Aankondiging workshop Ooijzooi: De GROOTSTE uitvinding allertijden!

 

Heb je al wel eens nagedacht over wat je zou willen uitvinden? Hoe dit eruit ziet en hoe je dit zou kunnen maken?

Op zondag 8 februari is er weer een nieuwe kinderOoijzooi, waarin we tot grootse ontdekkingen zullen komen. Ooijzooi daagt je uit om een meest absurde en onmogelijke uitvinding te doen. Je maakt schetsen, ontwerpen
en een gebruiksaanwijzing en verzint een reclamespotje en slogan bij jouw ontwerp.

Wie weet doe jij wel een wereldse ontdekking en word je bekend bij de universiteit of sta je de dag erop zelfs in de krant!!!

Geef je gauw op via post@ooijzooi.nl

Zondag 8 februari 2009
1300- 1600 uur
Kosten 20 euro incl. materiaal


Nov 2008
Aankondiging workshops Ooijzooi voor kleine én grote mensen!


Ooijzooi presenteert 2 workshops voor de maand november. Jut & jullie voor kinderen van 6 t/m 12 op zondag 16 november van 1300- 1600. Nachtlicht, een workshop voor grote mensen op dinsdagavond 25 november van 1900- 2200. Kijk voor meer info op www.ooijzooi.nl en meld je daar aan!

Okt 2008
Vernieuwde nieuwspagina, oftewel archief

Een vernieuwde nieuwspagina! Je kunt oud nieuws toch niet veranderen? Welnee, maar de fabriek was in een grote schoonmaak beland op een oud archief, waar hele leuke nieuwtjes te vinden waren! Dingen die jullie misschien nog niet wisten. Hieronder een overzicht van allerlei projecten en workshops door de fabriek ontwikkeld en uitgevoerd.

Okt 2008
Publicatie BIKbrief Walpoortschool verhuist!
De Vondstenfabriek is geinterviewd over het project "Selissenwij(k)omen terug!". Dit wijkproject werd in mei in Boxtel uitgevoerd om de buurt te laten weten dat de Walpoortschool ging verhuizen. De BIKbrief wilde graag weten hoe dit schoolbreed project in elkaar zit en publiceerde het in de oktoberuitgave. Klik op de afbeelding om te lezen. Ps: een jaar eerder verscheen een artikel over Het Straatmuseum in de Bikbrief!

vondstenfabriek. De Brouwer benaderde bik-kunstenaar Annemarie Amsing die ze kende van een eerdere samenwerking. “We zijn een goede combi. Annemarie is heel goed in de creatieve invulling en ik ben goed in de organisatie van het project.” ‘Selissen wij(k)omen terug’ is bijvoorbeeld een groot project waarbij kinderen betrokken zijn van de school, de peuterspeelzaal en de buitenschoolse opvang.


Okt 2008
Toekenning subsidie voor Het Straatmuseum!

Het Straatmuseum wil graag rondreizen door het hele land, om overal kunst op straat te verspreiden en buurtbewoners kinderkunstwerken te laten zien. Dit bracht Victor op het geweldige idee subsidie aan te vragen en dit heeft de fabriek ism Stichting Kunstbikken gedaan. 3 van de 4 fondsen zegt JA. Nog even zoeken en het is een feit: in 2009 gaat Het Straatmuseum het hele land rond.
vondstenfabriek. Het Straatmuseum is een rondreizend museum dat kinderen uitnodigt schilderijen te maken waarin zij laten zien wat ze belangrijk vinden. De schilderijen worden vervolgens te vondeling gelegd op straat rondom de school. De vinder wordt via het etiket op het schilderij uitgenodigd het mee te nemen naar huis en een bijbehorende brief van het kind te lezen op het internet

18 Okt 2008
Het Straatmuseum in het Centraal museum

Deze zaterdag was Het straatmuseum te gast bij Het Centraal museum Utrecht. Kinderen hebben in razendsnel tempo in 1 middag schilderijen gemaakt voor de straat!
vondstenfabriek. Het Straatmuseum is een rondreizend museum dat kinderen uitnodigt schilderijen te maken waarin zij laten zien wat ze belangrijk vinden. De schilderijen worden vervolgens te vondeling gelegd op straat rondom de school. De vinder wordt via het etiket op het schilderij uitgenodigd het mee te nemen naar huis en een bijbehorende brief van het kind te lezen op het internet

Okt 2008
Gekke wezens maken op de Regenboog Malden

Het 30 (stiekem 31) jarig bestaan moest worden gevierd op de Regenboog in malden. De fabriek gaf een beeldende workshop waarin hele gekke wezens zijn gemaakt, die in bomen leven.

Okt 2008
Ooijzooiworkshop De Oversteek Oosterhout

Marcelle Hilgers en de fabriek gaven een Ooijzooiworkshop op basisschool de Oversteek in Oosterhout. Er werd flink gebouwd!Okt 2008

Rijmgordijnen workshop en expo Ooijzooi tijdens het Kinderboekenfeest in de Lindenberg

De Ooijzooiworkshop Het vliegenvlugge gordijnrijmspektakel vond in september plaats. De resultaten, vliegengordijnen met gedichten en beeld werden op 5 oktober tijdens het Kinderboekenfeest in de Lindenberg Nijmegen tentoongesteld. Ook vond daar een Ooijzooiactiviteit plaats waar gekke zinnen werden verzonnen en een groot Ooijzooibouwsel werd gemaakt! Het Kinderboekenfeest werd onder andere georganiseerd door Bibliotheek Zuid-Gelderland, De Wintertuin, Kinderboekenwinkel en Selexyz Dekker vd Vegt.Simon Smid had de lucht aan zijn ringvinger hangen. Er vlogen vogels door lange gangen.
Hij slaakte een zucht, want er was een gerucht. Dat er een man was, die had het heelal aan zijn duim
.


Sep 2008
De Handtas op de Roerganger in Echter

In oktober pas geleden werd een handtas gevonden in het plaatsje Echter. Ik was er echter als de kippen bij om met de handtas de klas binnen te gaan. Is deze handtas misschien van 1 van jullie? Samen keken we erin, hier een korte impressie. Voor meer info over het project kom kijken bij de handtasjesmachienerie.

Vondstenfabriek. de handtas kunstproject voor kleuters uitgevoerd in Echter op de Roerganger.

sep 2008
Workshops droomwerkplaats Het Filiaal

Lesmateriaal en inhoud workshops af, het theater kan beginnen. De kinderen kwamen binnen in de droomwerkplaats. Hier verzamelden ze 3 ingrediënten voor in hun koffer, die ze nodig hebben hun droom te verwezenlijken. Vervolgens keken ze naar het theaterstuk "De oceaanvlucht van kapitein Lindbergh". Een echte aanrader!!!!
Zie meer info op website van het Filiaal.
foto´s door Joris van bennekom
Vondstenfabriek. Charles Lindbergh had ooit een droom. Met zijn specifieke eigenschappen (eigenwijs), de praktische middelen (zestienhonderd liter benzine) én zijn talisman (het horloge van zijn opa) heeft hij zijn droom verwezenlijkt. Dit najaar was Jeugdtheaterhuis de Berenkuil omgetoverd tot Droomwerkplaats. Ruim 800 kinderen van groep 5 & 6 van Utrechtse basisscholen konden niet alleen de voorstelling zien, maar ook onder begeleiding van beeldende kunstenaars een stap te maken in het verwezenlijken van hun eigen droom.

mei- aug 2008

Ontwikkeling lesmateriaal en workshops voor muziektheater het Filiaal Utrecht bij "De oceaanvlucht van kapitein Lindbergh"

Een jaar geleden zat ik in de Berenkuil in Utrecht in Willems caravan! We presenteerden onze BIKprojecten aldaar en ik dus de Handtas, Het straatmuseum en Wie is Willem. Nu een jaar later werd ik gemaild door jeugdtheater het Filiaal. De vraag of ik wilde meewerken aan het ontwikkelen van lesmateriaal en workshopinhoud voor Helemaal Filiaal bij de voorstelling "De oceaanvlucht van kapitein Lindbergh" werd met een duidelijke JA beantwoord. Het was een leuke samenwerking!

Juli 2008
Buitenkunst Randmeer

Juli 2008 bracht mij Buitenkunst. in mijn kersverse oude auto ging ik erheen. We hebben ons helemaal uitgeleefd; Wantedposters ontworpen, Monstermanie maandag, met een enge monsterroute en monstervallen. Dit in leuke samenwerking met Karlijn Kistemaker en een geweldig dorp is gesticht; Bikinibroek (wij dachten orginele naam, maar de kinderen wisten stiekem wel beter... Spongebob). Het dorp werd geopend door de burgemeester met een heus dorpslied en ik had de fabuleuze rol Sjaantje frietenbakker te mogen zijn. We maakten flessenpost om iedereen te verkondigen dat ons dorp bestaat met een feestpakket of gewoon zomaar. Het was een goede week met leuke workshops! Oja, mijn auto mocht een grote rol spelen in het jongerentheater!
vondstenfabriek op buitenkunst randmeer in juli 2008

Juni 2008
Honderdzomers Arnhem

Op 14 juni was het feest. Arghje en GJ waren jarig en vroegen Marcelle van Boterham met kunst een workshop te ontwikkelen! Marcelle nodigde mij gelukkig uit mee te werken en die dag werd de workshop "Honderdzomers" uitgevoerd voor de bijna 100 man. Na een korte stukje toneel als inleiding gingen alle aanwezigen aan de slag met hun mooiste zomermoment! Schrijven, bouwen, schilderen, alles was mogelijk. Het waren twee leuke uren!
Klik op de foto´s voor meer!

vondstenfabriek. herinneringen honderzomers, gedachten, theater, beeldende kunst

Mei 2008
Een auto!
Mijn eerste auto heb ik gekregen van een aardige klusjesman!

Ik ben er blij mee!

 
Mei 2008
Bak-je wens workshop en expo Ooijzooi
Ooijzooi exposeert heel juni de tweede workshop Bak-je-wens in bibliotheek nijmegen en Dekker vd Vegt.
Kom gauw kijken en ontdek wat kinderen en het oudste mens dat ze kennen wensen!

vondstenfabriek. ooijzooi is een samenwerkingsverband tussen Boterham met kunst
Mei 2008
Walpoortschool verhuist!

De Walpoortschool uit Boxtel gaat verhuizen naar Selissenwal! Kinderen hebben hun herinneringen, dromen en favoriete spullen van school geschilderd op verhuisdozen en geschreven op zakjes. Deze worden tentoongesteld op vrijdag 30 mei om 1200 vanaf het Ronduutje Boxtel op de route van en naar het nieuwe gebouw. De hele buurt mag het weten, dus zeg het voort!

vondstenfabriek. gisteren gingen leerlingen van midden- en bovenbouw aan de gang met het schilderen van de thema's herinneringen, dromen en verwachtingen op dozen, die vervolgens op 30 mei te zien zijn op een kunstroute naar het nieuwe Wijkvoorzieningencentrum. De kleuters schilderden op dozen wat zij het liefst mee zouden nemen naar de nieuwe Amalia school. Behalve leerlingen van de Walpoortschool hebben ook kinderen van peuterspeelzaal Pinkeltje, de bso Alleskids, meegewerkt, evenals de leerlingen van de Molenwijkschool die de bso van de Kindertuin bezoeken.

Maart 2008
Deksels mooie expo in Het Goed en CBK Nijmegen en workshop Ooijzooi

is een samenwerkingsverband tussen Boterham met kunst

Ooijzooi atelier!

Maart 2008
Spelelierwezens geinspireerd door Jeroen Bosch
Vondstenfabriek. Groep 7 en 8 van basisschool de Spelelier in Boxtel hebben een inspirerende tentoonstelling bezocht over Jeroen Bosch. Daarna was het tijd om zelf rare wezens te maken! Er werden wezens geschilderd, verhalen over ontmoetingen met de wezens geschreven en foto´s gemaakt van het schilderproces.

Groep 7 en 8 van basisschool de Spelelier in Boxtel hebben een inspirerende tentoonstelling bezocht over Jeroen Bosch. Daarna was het tijd om zelf rare wezens te maken! Er werden wezens geschilderd, verhalen over ontmoetingen met de wezens geschreven en foto´s gemaakt van het schilderproces.

Vervolgens maakten de kinderen een tv programma, zoals boer zoekt Alien, de wezen draait door en gewoon het journaal. Het verhaal over de sensationele ontmoeting met het wezen moet op tv! Deze stukjes werden door de kinderen geoefend en getoond op de museumavond.

Klik op het plaatje om meer te lezen & zien


Januari 2008
Grootste kindertekening van Arnhem
Op 26 januari vond de Dag van stadsblokken Meinerswijk plaats in het gemeentehuis van Arnhem. Hier kon de Arnhemse burger laten weten hoe Meinerswijk eruit moet komen te zien. De kinderen konden hun plannen schilderen op lange vellen papier. Met als resultaat: het grootste kinderschilderij van Arnhem! vondstenfabriek

Eind 2007
Illustratieontwerp Cover magazine Oog voor Welstand

Coverillustratie "Oog voor welstand". Klik op plaatje voor grotere afbeelding.

Begin januari 2008
Opening fabriek!!!!

 

Ik kan wel honderdentwintig verhalen vertellen over de geschiedenis van deze fabriek. Maar, het begon allemaal met een advertentie!

Ik wilde altijd al een fabriek, waar ik kon maken wat ik bedacht. En toen deed ik deze vondst, ik kocht hem gauw. De Vondstenfabriek is geboren!